Як правильно підключити реле управління напругою

реле контроля напряжения

         Для початку давайте розберемося для чого потрібно реле контролю напруги. Головне завдання – захистити прилади від перепаду напруги. При підвищеній напрузі більшість побутової техніки може згоріти, а знижена напруга може згубно впливати на прилади з електродвигунами, такі як пральні машини, холодильники та подібні до них. Коли купуєте захист реле контролю напруги , потрібно звертати увагу на діапазон його уставки за напругою. Так як є різні прилади, для яких допускаються різні перевищення напруги. Єдиного правильного виходу у виборі схеми, яку Ви виберіть ні. Купити реле напруги    це підлога завдання, далі потрібно правильно виставити уставки для різної групи споживачів. Для того, щоб більш надійно захистити нашу техніку, рекомендуються схеми із застосуванням декількох реле контролю напруги.

       Розбиваємо наших споживачів по групах відповідно до чутливості до стрибків напруги. Перша найчутливіша група обладнання, це аудіо та відео техніка. Друга група – наша побутова техніка, де є електродвигун (пральні машини, холодильники, всі де є мотори), вони чутливі до зниженої напруги, і витримують більший діапазон, для них ми поставимо друге реле. І третя група, це побутова техніка за типом духові шафи, тіни і т.п, вони витримують більший діапазон перепадів, тому для них можна поставити уставку в реле більше. Для того щоб не було постійного включення-вимкнення світла в наших квартирах, то групу освітлення краще виставляти на реле з максимальною уставкою або ж на окреме реле, це звичайно зменшить термін їх служби, але дозволить Вам комфортніше почуватися. На картинки Ви можете побачити схему підключення 3 реле контролю напруги.  

          Тут ми розподілили реле на 3 групи:

  • - 1 розетки кімнат (побутова аудіотехніка); діапазон: 200-230 В
  • - 2 побутова техніка (пральні машини, кондиціонер) – кухня та ванна; діапазон: 190-235 В
  • - 3 Електроплита, електродуховка та група освітлення; діапазон: 170-250 В

          Можна також використовувати тільки одне для захисту всієї квартири, але це не дасть Вам повного захисту Вашої техніки.

Схему підключення одного реле контролю напруги Ви можете побачити нижче:

          Також на реле передбачено 3 кнопки:

  • - Верхня – кнопка це максимально напруги;
  • - Середня – час затримки повторного включення реле;
  • - Нижня – кнопка мінімальної межі напруги.

         Також є реле в розетку, їх часто використовують для окремого споживача, будь то холодильник або якась особливо важлива для Вас техніка. Схема їх підключення просто, Ви просто вставляєте його в розетку, а потрібний Вам пристрій вставляєте в розетку на реле, виставляєте діапазон уставок і все. Хороший варіант для людей, які не хочуть копатися у своєму електрощиті.

         Перейдемо безпосередньо до встановлення самого реле. Реле ставиться після вступного автомата та після лічильника. Кожне реле має власний номінал від 16 до 63А. Це буде ввести струм який може пропустити через себе реле, зберігши при цьому свою працездатність. Рекомендується брати реле вище на номінал ніж вступний автомат, щоб продовжити термін служби самого реле. Якщо ж у схемі підключення бере участь контактор, то номінал реле немає особливого значення.

         Так само в приватних будинках або на промислових виробництвах, де є 3-х фазна мережа, можуть встановлюватися 3-х фазні реле контролю напруги.

         Такі реле йдуть малопотужні, тому їх використовують переважно у парі з контактором. Бувають і винятки, коли такі реле можуть витримувати до 32А, такі реле часто використовують для холодильних камер на невеликих виробництвах або в побуті. Схема підключення в них дуже схожа на реле захисту для однофазних мереж, з відмінністю того, що Вас потрібно підвести і відвести 3 фази, але там все зрозуміло і просто А, В, С - приходять і L1, L2, L3 відходять. У різних виробників ці літери можуть бути іншими, найправильніший варіант дивитися схему, намальовану на самому реле. Також важливо переконатися на який струм розраховане Ваше реле і подивитися, номінал вступного автомата, щоб не спалити реле. 

         Купити реле в Харкові Ви можете звернувшись до Нашого інтернет магазину. Для цього Ви можете набрати нас або написати нам на пошту. Купуючи реле на території України для доставки Ми використовуємо більшість найпопулярніших перевізників, таких як «Нова Пошта» та «Інтайм». На сторінках нашого магазину Ви зможете знайти для себе багато корисного обладнання та купити реле в інтернет магазині Eleksun без особливих зусиль, просто перейшовши за цим посиланням. При виникненні будь-яких питань звертайтесь до наших фахівців, які з радістю вам допоможу.